Κεντρική σελίδα Ανατροφοδότηση

Κ.Δ.Α.Υ.

Βρίσκεστε στην "Ψυχολογία online", έναν ιστοχώρο για την ψυχολογία και θέματα ψυχικής υγείας


 

Τα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης - Μία σύντομη παρουσίαση

Σκοπός

Σκοπός των Κέντρων Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης, και υποστήριξης των μαθητών, και κυρίως εκείνων που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.

Αρμοδιότητες

Τα Κ.Δ.Α.Υ. έχουν τις εξής αρμοδιότητες:

  1. Την έρευνα για τη διαπίστωση του είδους και του βαθμού των δυσκολιών των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σύνολο των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Οι περιφερειακές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας των περιφερειών έχουν υποχρέωση να παρέχουν συνδρομή, όταν τους ζητηθεί. Τα αντικείμενα στα οποία παρέχεται η συνδρομή αυτή καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

  2. Την εισήγηση για την εγγραφή, κατάταξη και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους ειδικής αγωγής και τους αρμόδιους κατά περίπτωση-σχολικούς συμβούλους προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.

  3. Την εισήγηση για την κατάρτιση προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης, δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και την εφαρμογή άλλων επιστημονικών κοινωνικών και λοιπών υποστηρικτικών μέτρων για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στα σχολεία, στην έδρα του Κ.Δ.Α.Υ. ή στο σπίτι.

  4. Την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης στο διδακτικό προσωπικό και σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και επαγγελματική υποστήριξη, σε όλη την έκταση της εκπαίδευσης και τη διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης για τους γονείς των μαθητών και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα.

  5. Τον καθορισμό του είδους των τεχνικών βοηθημάτων και οργάνων που έχει ανάγκη το παιδί στο σχολείο ή στο σπίτι, καθώς και την κατάρτιση προτάσεων για την καλύτερη πρόσβαση και παραμονή στους χώρους της εκπαίδευσης.

  6. Την εισήγηση για την αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών των μαθητών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) με προφορικές ή άλλης μορφής δοκιμασίες στις εξετάσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  7. Την εισήγηση για την κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης.

 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον  ιδρυτικό νόμο για τα Κ.Δ.Α.Υ. 2817/2001.

Θα χρειαστείτε το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader για να διαβάσετε το παραπάνω αρχείο. Εάν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο, μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το πρόγραμμα εδώ.

Τρόπος λειτουργίας

Η αρχική επαφή είναι συνήθως τηλεφωνική. Τηλεφωνούν οι κηδεμόνες του παιδιού, και μόνο, ή ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, εάν είναι ενήλικος, αποκλειστικά. Σε αυτό το πρώτο τηλεφώνημα, θα ζητηθούν ορισμένες πληροφορίες, που καταγράφονται από το Κέντρο σε ένα ειδικό φυλλάδιο. Με βάση αυτές τις πληροφορίες και το αίτημα, όπως το εκφράζει ο ενδιαφερόμενος, η περίπτωση συζητείται στην επιστημονική ομάδα, η οποία συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και ορίζει ένα πρόγραμμα συναντήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι ξανατηλεφωνούν για να τους δοθεί η πρώτη συνάντηση.

Στην πρώτη συνάντηση συνήθως καλούνται μόνο οι κηδεμόνες για να δώσουν ένα αναλυτικό ιστορικό στον/στην κοινωνικό/ή λειτουργό. Στο τέλος αυτής της συνάντησης, δίνεται ένα νέο ραντεβού για το παιδί, με τον/την ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ή εκπαιδευτικό. Το παιδί μπορεί να χρειαστεί να προσέλθει μερικές φορές, πριν την εξαγωγή μίας διάγνωσης, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, με στόχο την παρέμβαση.

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μην έχει καταπονηθεί πνευματικά ή να το περιμένει καταπόνηση την ημέρα της συνάντησης: Λ.χ. εξετάσεις, μακρόχρονα φροντιστηριακά μαθήματα, κτλ. Με λίγα λόγια, πρέπει να προσέλθει ήρεμο και χαλαρό. Εάν είναι άρρωστο, θα πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς να ενημερώνουν τηλεφωνικώς, ώστε η συνάντηση να αναβληθεί. Εάν δεν το κάνουν, θα αναγκαστεί να το κάνει ο ειδικός. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν με απόλυτη σαφήνεια το παιδί για το πού πάει, τι θα κάνει, ποιος είναι ο σκοπός, πόση ώρα θα πάρει η διαδικασία, κτλ. Αυτό θα το κάνει και ο ειδικός, οπότε καλό θα είναι να μην δημιουργηθούν συγκρούσεις. Μην απαιτείτε από τους ειδικούς να πούνε ψέμματα, ούτε να αναλάβουν όλο το βάρος της πληροφόρησης, καθώς κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Αποτελεί μέγα σφάλμα να λένε οι γονείς στο παιδί ότι θα πάει σε ένα "φίλο", μία δασκάλα, ένα "γιατρό", κτλ. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται την εξαπάτηση και γίνονται δύσπιστα και μη συνεργάσιμα.

Συχνά, η εξέταση στο Κ.Δ.Α.Υ. καταπονεί το παιδί και είναι χρονοβόρα. Ακόμη, οι γονείς δεν θα πρέπει να βιάζουν την κατάσταση, καθώς η εξέταση και το πόρισμα για κάθε παιδί είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη σχολική του πορεία. Σκεφθείτε ότι οι ειδικοί δεν έχουν ξαναδεί αυτό το παιδί, για να καταλάβετε ότι λ.χ. πέντε ώρες μαζί του δεν είναι παρά ελάχιστος χρόνος για να εντοπιστούν οι μαθησιακές του δυσκολίες. Το έργο των Κ.Δ.Α.Υ., είναι "διάγνωση, αξιολόγηση και υποστήριξη" και όχι η παραγωγή βεβαιώσεων.

Πολλές φορές θα σας δοθεί μία έγγραφη γνωμάτευση που θα περιγράφει με συνοπτικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί, ενώ οι ειδικοί θα συζητήσουν με τους γονείς και το παιδί ό,τι χρειάζεται ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό το όποιο πρόβλημα και οι προτεινόμενες λύσεις, ενώ είναι έτοιμοι να παρασχέσουν και όποια άλλη πληροφορία χρειάζεται.

Η γνωμάτευση είναι απολύτως εμπιστευτική και στην απόλυτη διάθεση του γονέα.

Πέραν αυτών, το Κ.Δ.Α.Υ. μπορεί να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Ειδικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος (Ε.Ε.Π.) με βάση τις ανάγκες του παιδιού, που θα ελέγχεται περιοδικά, και το οποίο μπορεί να τροποποιείται κατά καιρούς.



Κεντρική σελίδα ]


Αποστείλατε αλληλογραφία στο argyb@hotmail.com με ερωτήσεις ή σχόλια για αυτό τον ιστοχώρο.
Πνευματικά δικαιώματα: Α. Μπίρης, ψυχολόγος
Τελευταία τροποποίηση: 05-09-04